Köszönjük megkeresését!

KATA VÁLTOZÁSOK 2021


Vissza a cikkekhez

A KATA szabályok változása a benyújtott törvénytervezet alapján az alábbi főbb területeket érinti, melyek 2021. január 1-jétől lépnének életbe.

KATA szabályok változása – a 40%-os adófizetési kötelezettség kiterjesztése

  • Ha egy adóévben egy konkrét belföldi partner felé számlázol 3 millió forintot (nettó) elérő összegben, az afeletti rész után a belföldi kifizető (adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, egyéb szervezetek) 40% különadót kell hogy megfizessenek a neked fizetett 3 millió feletti árbevétel után,
  • Ha külföldi kifizető (cég, vállalkozás, egyéb szervezet) felé számlázol egy év alatt 3 millió forintot meghaladóan, akkor te, mint kata adózó fizetsz 40 százalékos adót pluszban a kapott 3 milliót meghaladó rész után,
  • Ha kapcsolt vállalkozások (Tao. törvény, Ptk. szerint kapcsolt, saját vagy családtag cége) felé számlázol, minden bevételt (0 forinttól) 40 százalékos adó terhel,
  • nyilatkozatot is kell a kifizetők felé tenned majd katásként az első kapcsolat felvételekor, szerződéskötéskor, hogy te “kisadózó” vagy és legyen erre figyelemmel az esetleges 40%-os adó számításakor.

Forrás: https://konyvelescentrum.hu/aktualis/kata-adozas-valtozasa/

A KATA-t érintő változtatásokra állítólag azért van szükség, hogy kiszűrjék a bújtatott munkaviszonyt. Ez nem lenne rossz gondolat, azonban a törvényalkotók ismét nem vették figyelembe, hogy rengeteg szabadúszót hoznak rendkívül nehéz helyzetbe.

Nézzük a fordítóipart. Megszokott és természetes, hogy a fordítóirodák szabadúszó vendorokkal dolgoznak együtt. Jellemző, hogy 1-1 vendor csak 2-3 irodának dolgozik, így szerencsés esetben akár havonta 1M Ft körüli összeget számláz ki a megbízóinak.

Ebből következik, hogy 3 megbízó esetén bizonyára át fogja lépni a 3M Ft / belföldi megbízó / év határt, mely összeghatár fölött bizony a megbízónak a 3M Ft fölötti összegre 40% adót kell megfizetnie. Amennyiben a megbízó nem magyarországi, akkor ezt a 40% adót viszont a számla kiállítójának kötelessége megfizetni!

Egy gyors példa: a vendor az első 9 hónapban beszámlázott egy bizonyos fordítóirodának 3M Ft-ot. Érkezik még egy szuper projekt, 1M Ft szerepel a PO-ban. Igen ám, de így túllépi a vendor a 3M Ft felső határt, emiatt a megbízónak azon túl, hogy ki kell fizetnie a vendor felé 1M Ft-ot, további 400.000 Ft különadót tartozik megfizetni az államnak, így összesen 1.400.000,-Ft-jába került a projekt.

Mit tehetnek a fordítóirodák és a szabadúszók?

Felmerült a gondolat, mi van akkor, ha a felelősséget a vendorokra hárítanák az irodák? Figyeljék a vendorok, megközelítik-e a 3M Ft határt és ha igen, a PO elfogadása előtt figyelmeztessék erre a problémára az irodát. Ha ezt elmulasztják, akkor a 40% adót az irodák háríthassák át a vendorra.

Ez azonban nem megoldás! Hiszen az adótörvény kifejezetten a megbízóra terheli ezt az adót.

Javasoljuk, hogy a szabadúszók mindenképp vezessék egy saját nyilvántartásban, melyik nagyobb ügyfelüknek mennyit számláztak már a tárgyévben, így időben fel lehet készülni egy esetleges B tervre.

Feltételezzük, ha egy vendor rendszeresen és nagy összegben dolgozik az irodának, számára is fontos, hogy a megbízóját ne hozza nehéz helyzetbe.

Az Edimart számára is persze rendkívül kedvezőtlen, hogy a stratégiai fontosságú vendorainkkal annak tudatában tudnánk csak a korábbi lendülettel együttműködni, hogy a 3M Ft fölötti megbízásoknál 40% büntetőadót kell fizetni. Ezt nem tudjuk beépíteni az ajánlatainkba, nem tudjuk kigazdálkodni és szerintem a többi iroda sem.

Az Edimartnál arra jutottunk, hogy a könyvelőnk negyedévente küld egy kimutatást a KATA-s vállalkozók addig realizált forgalmáról. Ha látjuk, hogy hamarosan elérjük a 3M Ft határt, egyeztetünk a vendorral és megpróbálunk kitalálni valamit. Hogy mit, arról egyelőre elképzelésünk sincs.

A jövőre nézve pedig egy alvállalkozói keretszerződés megkötésekor kiemelten figyelünk arra, hogy milyen vállalkozói formát választott a vendor és akár ennek fényében döntünk az együttműködés intenzitásáról.

Kérdezték tőlünk egy fórumon, hány alvállalkozónkat érinti ez az új szabályozás. Jelenleg a KATA-s alvállalkozóink 15%-át, de ez az arány irodánként természetesen más és más.

Budapest, 2020. július 9.
írta: Balázs Márta, Edimart ügyvezető

Kategóriák: Blog HU, cappuccino

Kapcsolat


címünk: 1061 Budapest, Király utca 14. 3.emelet 1.
mobil: +36 20 975 9092
e-mail: info@edimart.com

Pénzügy

Krafcsik Carmen
Pénzügyi és ügyvezetői asszisztens
finance@edimart.com
tel.: +36 20 513 2627

Értékesítés

Klinga Orsolya
Értékesítési vezető
klinga.orsolya@edimart.com
tel.: +36 70 423 2868

Hatala Klaudia
Client Success Manager
sales@edimart.com
tel.: +36 70 385 6678

Furik Gabriella
Client Success Manager
sales@edimart.com
tel.: +36 70 342 7279

Vendormenedzsment

Barnaki-Párducz Noémi
Vendor Manager
vendor@edimart.com
tel.: +36 70 311 5953

Projektmenedzsment

FORDÍTÁS & LOKALIZÁLÁS
info@edimart.com
tel.: +36 20 975 9092

TOLMÁCSOLÁS
sales@edimart.com
tel.: +36 20 975 9092