Köszönjük megkeresését!

TOLMÁCSOT KÉREK… AVAGY HOGYAN VÁLASSZUK KI A SZÁMUNKRA LEGMEGFELELŐBB TOLMÁCSOLÁSI SZOLGÁLTATÁST?


Vissza a cikkekhez

A professzionális tolmácsolási szolgáltatás iránti igény évről évre növekszik, mivel egyre több vállalat lép nemzetközi szintre, hogy új piacokon terjeszkedjen. Az Edimart tapasztalatai szerint a nyelvi szolgáltatásokra a jelenlegi nehezített gazdasági helyzetben is fokozott igény van, mivel a nyelvi közvetítés nagyban hozzájárul új üzleti kapcsolatok sikeres kialakításához.

Ahhoz, hogy a tolmácsolás hatékony legyen, fontos a megfelelő tolmácsolási típus, a szükséges technikai segédeszközök és a megfelelő szakemberek kiválasztása. Ezek egyeztetése után választjuk ki az eseményre legalkalmasabb, a szakterületen és nyelvkombinációban jártas tolmácso(ka)t.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy tolmácsolási események szervezésében jártas kollégáink legtöbbször milyen részletekre hívják fel megrendelőink figyelmét.

Legjellemzőbb tolmácsolási típusok – melyiket is válasszam?
Konszekutív tolmácsolás

A tolmács meghallgatja az előadót, majd miután az előadó egy-egy gondolatmenetet befejezve megáll, a tolmács a célnyelven ismerteti a hallottakat. A konszekutív tolmácsolást rendszerint egy fő tolmács végzi. Konszekutív tolmácsolás esetén számolni kell azzal, hogy a tolmácsolás miatt az esemény tervezett időtartama nő, míg szinkrontolmácsolás esetén a tolmácsok valós időben közvetítik az üzenetet.

Szinkrontolmácsolás

A tolmács hallgatja az előadót, és valós időben, pár másodperces különbséggel adja vissza üzenetét a célnyelven. Mivel a szinkrontolmácsolás rendkívül nagy figyelmet, koncentrációt igénylő feladat, a tolmácsolás színvonalának fenntartása és az információvesztés elkerülése érdekében a szinkrontolmácsolást két tolmács végzi, akik 15-20 percenként váltják egymást.

TOLMÁCSOLÁS
KONSZEKUTÍV
  • Üzleti megbeszélések, tárgyalások
  • Hivatalos találkozók
  • Üzemlátogatás
  • Gépsorok kezelésének betanítása, gyártósorok melletti munkatársak betanítása
  • Informális találkozók
SZINKRON
  • Vállalati tréningek, továbbképzés
  • Konferenciák
  • Rendezvények, díjátadók, sajtóesemények
  • Termékbemutatók
  • Kerekasztal-beszélgetések
Konszekutív tolmácsolás
Szinkrontolmácsolás
Technológia – a színfalak mögött

Egy színpadi produkció sikere nemcsak a színészek játékán, hanem a függöny mögött zajló technikai megoldásokon és bravúrokon is múlik. Ez a tolmácsolás esetében sincs másképp; a professzionális nyelvi közvetítéshez elengedhetetlen a megfelelő technológiai háttér.

A tolmácsberendezés beszereléséhez és üzemeléséhez képzett technikai személyzet szükséges. A tolmács közvetítése mellett az Edimart az adott rendezvényre legoptimálisabb tolmácstechnikai berendezés biztosítását is vállalja.

Felkészülési segédanyagok – ne a párna alá

Kényelmes lenne, ha az esemény előtti este a tolmácsnak csak a párnája alá kellene tennie a kapcsolódó jegyzeteket, de sajnos ez nem így működik. Fontos kiemelni, hogy a tolmács munkája jóval a tolmácsolás időpontját megelőzően, a felkészüléssel kezdődik. Mivel a fordítóval ellentétben a tolmácsnak nincs lehetősége munka közben utánanézni a számára esetlegesen ismeretlen kifejezéseknek, a megbízók legjobban azzal segíthetik munkáját és a tolmácsolás gördülékenységét, ha az esemény előtt időben rendelkezésére bocsátják a kapcsolódó dokumentációt és segédanyagokat.

A tolmácsolás hagyományosan személyes jelenlétet igényel, ám a technológia megbízhatóbbá és megfizethetőbbé válásával, illetve a COVID-19 járvány hatásaként egyre gyakoribb a telefonos és videótolmácsolás is. Következő bejegyzésünkben a távtolmácsolás folyamatát mutatjuk be.

Kategóriák: Blog HU

Kapcsolat


címünk: 1061 Budapest, Király utca 14. 3.emelet 1.
mobil: +36 20 975 9092
e-mail: info@edimart.com

Pénzügy

Krafcsik Carmen
Pénzügyi és ügyvezetői asszisztens
finance@edimart.com
tel.: +36 20 513 2627

Értékesítés

Klinga Orsolya
Értékesítési vezető
klinga.orsolya@edimart.com
tel.: +36 70 423 2868

Hatala Klaudia
Client Success Manager
sales@edimart.com
tel.: +36 70 385 6678

Furik Gabriella
Client Success Manager
sales@edimart.com
tel.: +36 70 342 7279

Vendormenedzsment

Barnaki-Párducz Noémi
Vendor Manager
vendor@edimart.com
tel.: +36 70 311 5953

Projektmenedzsment

FORDÍTÁS & LOKALIZÁLÁS
info@edimart.com
tel.: +36 20 975 9092

TOLMÁCSOLÁS
interpreting@edimart.com
tel.: +36 20 975 9092